tisdag 15 februari 2011

Lunch och middagar

Ja nu kommer det lunch och middagar med lågt GI

Italiensk bondomlett
 till 4 pers

200 gr fullkorns pasta som du kokar halva tiden

fräs 300 gr kassler/hamburgerrygg
1 st purjolök /purre
250 gr broccoli
1 st paprika
och pastan i en gryta, lägg sedan allt i en ildfast form

vispa i hop 5 st ägg och 5 dl lättmjölk/skummet melk
tillsätt salt och peppar

Häll detta över allt i den ildfaste formen

45 min i 175 grader


Köttbullar i tomat sås med fullkorns ris   4 portioner

6 dl fullkornsris

  • 400 g nötfärs fett 10 %       
  • 1 st lättvispat ägg
  • 3 msk ströbröd
  • salt och malen vitpeppar
  • Tomatbuljong:
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 burk hela tomater
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 st salladslökar
  • 2 msk sojasås

Så här gör du

  1. Koka riset en ligt anvisning på paketet.
  2. Skala och hacka vitlöken. Ansa och strimla salladslökarna. Blanda färsen med ägg, ströbröd, salt, peppar och hälften av vitlöken. Forma färsen till valnötsstora bollar. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och stek köttbullarna hastigt, några åt gången, tills de är brynta runt om.
  3. Öppna tomatburken och klipp några klipp bland tomaterna med en sax. Häll över innehållet i tomatburken och tillsätt resten av vitlöken. Rör om och stek försiktigt på svag värme några minuter.
  4. Tillsätt buljongen och sojan. Sjud 10 minuter och vänd köttbullarna några gånger under tiden. Smaka av såsen. Lägg köttbullarna med såsen på ett varmt fat och strö över skivad salladslök.
  5. Servera med riset.

 Kött soppa  till 4




  • 500 g högrev
  • salt och svartpeppar
  • 1 st lagerblad
  • 1 krm timjan
  • 3 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 klyfta rotselleri
  • 2 st gula lökar
  • 5 st stora potatisar
  • 1 tärning köttbuljong
  • persilja

Så här gör du

  1. Skär köttet i mindre bitar och lägg dem i en rymlig gryta. Slå på vatten så att det väl täcker köttet. Salta och koka upp. Skumma väl och sänk värmen. Tillsätt kryddorna, lagerbladet och buljongtärningen och koka 20 minuter.
  2. Lägg sedan i de skalade och delade rotfrukterna och fyll eventuellt på med mera vatten. Koka tills köttet är mört. Servera med hackad persilja.
Tips! För dig som inte äter kött kan högrevet bytas ut mot samma mängd quorn strimlor och köttbuljongen mot grönsaksbuljong. Observera att koktiden för quorn är kortare än för köttet.

Kotlett med Ratatouille

  • 300 g aubergine
  • 300 g zucchini
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • 1 st gul paprika
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0,4 dl olivolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • malen svartpeppar
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk finhackad, färsk basilika
  • 4 st fläskkotletter (skär bort fettrand)
  • 2 dl bulgur (okokt)

Så här gör du

  1. Ansa och skär aubergine, zucchini, paprika och lök i sockerbitsstora tärningar. Grovhacka vitlöken.
  2. Bryn grönsakerna i omgångar i oljan och lägg dem i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt tomaterna, lagerblad och kryddorna. Låt grytan koka 10 minuter med lock och ytterligare 20 minuter utan lock. Rör om då och då.
  3. Ta bort lagerbladet. Strö basilika över.
  4. Koka bulguren enl. anvisningar på paketet.
  5. Stek fläskkotletterna i grillpanna, och servera med ratatouillen och bulgur.

Kotletter med amerikansk grillsås  (super gott) 

Stek kotletterna med salt och peppar  1 kotlett pr pers

Grillsås til 4 pers
  • grillsås:
  • 500 g krossade tomater
  • 1 st gul lök
  • rapsolja att fräsa i
  • 2 tsk fransksenap
  • 1 tsk malen svart peppar
  • 2 tsk torkad oregano
Låt såsen stå och puttra länge häll sedan över kotletterna innan servering.
Server med qinoa eller bulgur.

Det var några förslag  under kommer länkar till sidor där det finns massor med recept.


http://www.recepten.se/kategori/gi_recept.html

http://www.tasteline.com

http://www.lavkarbo.no/

Ja det var några, det kommer nog flera senare!

Kom i håg att det är viktig att äta alla målen (inte så lätt alltid)

Frukost
Mellanmål
Lunch
Mellanmål
Middag

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar